Tudtad? Gondoltad?

Üvegpohárból igyál, mellőzd a műanyagot!

Üvegpohárból igyál inkább! Közel sem azt sugallom, hogy száműzd a háztartásodból a műanyag tároló eszközöket. Csupán a józan megfontolást helyezd előtérbe és tájékozódj a túlzott ideig tartó műanyagban való tárolás esetleges következményeiről.

A minap találtam az ÉMI-TÜV SÜD Kft. információs lapján egy szakmai tanulmányt amelyből most idézek mert nem hanyagolható el a vizsgálatok eredménye. A cikkek még 2011-ben íródtak azonban az élelmiszereinket körülvevő műanyag csomagoló anyagok és tárolók egyre növekvő mennyisége miatt fokozottaban kell figyelnünk ezek minőségére és mennyiségére a saját háztartásunkban.

„Számos közlemény jelent meg az elmúlt években a nyomdai festékanyagok oldószereinek, vagy magának a nyomdai festéknek az élelmiszerekbe jutásáról. Meglepő volt, amikor nyomdai
festéket (ITX: 2-izopropil-tioxanton) találtak kartonba csomagolt gyümölcslevekben és tejtermékekben, mivel a nyomdai festék közvetlenül nem érintkezett az élelmiszerrel.
Valószínűleg a polietilén belső rétegen át került az élelmiszerbe.”

szerk: Gondoljunk bele, milyen következményei lehetnének, ha nap mint nap ilyen oldószert tartalmazó itallal „védenénk”  egészségünket.
De olvassunk tovább:

„2006-ban egy nagy élelmiszergyártó cég babáknak szánt tejében találták meg nyomokban ugyanezt az ITX nevű vegyi anyagot. Ekkor több millió liter babatejet vontak be Európa számos országában.
Az újabban megjelent európai uniós jogszabály alapján nem lehet biszfenol-A tartalmú cumisüveget gyártani és értékesíteni az Unió területén.
A biszfenol-A vegyületet a polikarbonát műanyagok előállítására használják fel, az ásványvizes palackoktól az ételhordókig. Ez a vegyület a műanyagokból főleg melegítés hatására szabadul fel.

Nem idézek belőle többet, bízom benne, hogy értő fülekre talált a figyelem felkeltő bejegyzésem.

Fenti cikk a 24 oldalas pdf 17-dik oldalán tallható. Érdemes elolvasni, itt a letöltési link: https://www.emi-tuv.hu/uploads/images/1394033014735063590913/hirek-18.pdf

 

Author: wiprelax