MLM vagy piramis? Az örök kérdés.

homeoffice uzleti ajanlat

Home office munkavégzésMost a karantén alatt sokan HomeOffice-ban dolgoznak, ennek ellenére mégis sokan elveszítették a munkájukat. Számukra fontos kérdés, hogy miből tartják el a családjukat a jövőben.  Mit teszel, ha ez veled is előfordult?
Elkezded keresni az állásajánlatokat, lehetőségeket.
A keresési fázisban tuti, hogy eléd kerül az MLM üzleti modell, üzleti vállalkozás. Sokan, vagy  szeretnének, vagypedig muszály a karantén után is otthoni munkát végezni tehát keresik a megoldást és találnak is. De kérdés, hogy mit?

Amikor konkrét termék vagy elérhető szolgáltatás értékesítésére vállalkozunk MLM üzleti modell szerint akkor sokan feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi ez? Nehogy egy piramis üzletbe húzzanak be. De hogyan is gondolkozok erről én?

Az alábbi pár kérdést teszem fel:
– van-e rá érdeklődés vagyis kell ez a cucc az embereknek?
– elérhető-e az ára, többen meg tudják fizetni?
– várhatóan lesznek visszatérő vásárlók?
– mennyire stabil a cég aki gyártja, forgalmazza?
– változtatgatják a marketing tervet, vagy pedig állandó, átlátható és megbízható a jutalék kifizetés metodikája?

Azért fontos a fentiekre a válasz mert sokszor összemosódhat a piramis és az MLM vállalkozás közötti határ.
Aki most kezd ismerkedni az MLM szakmával az bizony nehezen ismeri fel a különbséget főleg akkor ha erőteljes, határozott, számára megbízható ember ismerteti az adott üzleti lehetőséget.

Az elmúlt években az online értékesítés, webáruházakban történő vásárlás egyre jobban előtérbe került.
A karantén ideje alatt ez az igényünk még jobban felerősödött.
Az is igaz, hogy a termékforgalmazók közül sokan több üzletben is benne vannak, és így nagyobb az esély arra, hogy egy erősebb szponzor akár egy egész csapatot is át tud vinni egy másik céghez. Magyarországon párszáz MLM cég működik mégpedig korrekten, évente többtíz milliárd forgalmat bonyolítva.  A teljes piacon kimutathatóan 750 ezren foglalkoznak valamilyen szinten közvetlen értékesítéssel. Ez is mutatja, hogy jövedelmező életképes vállalkozási forma bárki számára.
De térjünk vissza az alap kérdéshez miszerint sok pramis jellegű cég állítja be magát úgy mintha MLM vállalkozást működtetne.

Én egyszerű paraszti ésszel közelítem meg.
Felteszem a kérdést, hogy mennyi pont  (vagy forint, dollár, euró) forgalmazás után milyen szinteken milyen mélységben, mennyi % jutalék illeti a markomat? Ez egyértelmű, ennyit eladtam, ennyi és ennyi jár nekem. Számlázom, jön a pénz vagy ha úgy döntök bizonyos részéből vásárolok, és folytatjuk a munkát.
Amikor ennyi pont a fogyasztásom és ez X pozíciót jelent aztán majd alá is pozíciókat besorolnak és alábbi alsóbbak után jár X jutalék. ez teljesen rendben van, semmi gond.

De amikor a pozíciókat nem csupán a fogyasztással lehet szerezni hanem meg is lehet vásárolni ==> na számomra ez már nem tipikusan termék forgalmazás utáni jogos jutalék kifizetése, hanem ettől ez már nem az aminek elnevezték.  Mert amikor a forgalom után jár a pont, a pénz addig az MLM.
Ha viszont a pozíció megvásárolható, akkor számomra ez már nem tiszta, nálam ez piramisjáték. Miért? Mert nincs mögötte termék vagy konkrét használható szolgáltatás. Én ilyen egyszerűen közelítem meg.
Ezt az írást akkor is vállalom ha az általam ismert néhány régebbi volt kollégám közül valaki magára ismer és beleköt. Bele lehet kötni de ez az én megközelítésem, nem kötelező ezzel egyet érteni.

Annyi biztos, hogy ha kapsz egy üzleti lehetőségről ajánlatot, ne utasítsd el azonnal de nézz mögé, érdeklődj, tegyél fel kérdéseket és dönts. Minél átláthatóbb egy marketing terv (kifizetési terv), annál jobban elfogadható mindenki számára.
Nem kell bedőlni a bonyolult előadásnak és ne hagyja magát senki megtéveszteni viszont a megbízható üzletet ne utasítsd el magadtól.

Összefoglalva, vedd elő a józan eszedet és dönts jól. És amikor csatlakoztál az adott céghez tudd, hogy tanulni kell, terméket, munkatársakkal együtt működést, hiszen ez egy új szakma a számodra. Amikor alkalmazotti állásunk volt ott sem egy hét alatt lettünk profik, itt is adj időt magadnak, hogy megérts minden munkafolyamatot. Hallgass a szponzorodra mert neki is érdeke, hogy neked jól menjen a szekér. És hidd el, ha olyan helyre kerülsz ahol csapatmunkában segítitek egymást, az mindnyájatok számára nem csupán anyagilag de emberileg is építő és szíveket melengető élmény lesz.
Tapasztalatból beszélek. 🙂

Neked is sok sikert, dönts jól, élj jól!
Szeretettel: WiPiroska
wiprelax@gmail.com
+36 30/596-4021

ui:
„Az MLM nem csupán egy lehetőség, hanem egy olyan lehetőség, amivel még több lehetőséget teremthetsz önmagad számára. Vagyis megcsinálhatod a szerencsédet! Megtanulhatod magadhoz vonzani a szerencsét.”
                                                                                                                                                                                   (Len CLEMENTS)

Author: wiprelax